Direktlänk till inlägg 21 oktober 2008
Hittade detta i GD i går ; )))
Choklad nyttigare än spenat!
Njut med gott samvete. Choklad är rena hälsodynamiten. Det vet forskarna numera.
Mörk choklad innehåller extremt mycket antioxidanter, betydligt mycket mer än både spenat och blåbär.
Antioxidanter skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och motverkar oxidation av LDL, det onda kolesterolet. Oxiderat kolesterol är väldigt farligt och kan orsaka förträngningar i kärlen och även hjärtinfarkt.
För att mäta antioxidant-innehållet används den så kallade ORAC-metoden (oxygen radical absorbtion capacity), som mäter hur ett ämne neutraliserar de fria radikalerna. Som exempel har gurka ett värde på 60, tomat 195, potatis 300, kiwi 610, spenat 1 260, blåbär 4 460.
Mörk choklad har ett värde på 13 120, vilket är det allra högsta innehållet av antioxidanter per hundra gram livsmedel.
Kakao har också en kärlvidgande effekt och gör blodet mer lättflytande, vilket gör att blodtrycket sjunker och risken för propp i kärlen minskar.
Dessutom är kakao antiinflammatoriskt och innehåller en hel massa vitaminer och mineraler.
Flera medicinskt aktiva ämnen finns i choklad. Teobromin är en naturlig hostmedicin.
Choklad innehåller även flavonoider som man tror kan hjälpa mot diarré.
Och som om inte detta vore nog är kakao också rikt på aminosyran tryptofan, viktigt för kroppens produktion av serotonin – en signalsubstans som gör oss lugna och välmående.
Och det går alldeles utmärkt att få i sig nyttigheterna genom kakaopulver, genom att göra drickchoklad eller använda den i maten. Numera finns ganska många recept där choklad ingår.
Choklad, främst mörk, har också ett lågt så kallat GI-värde (glykemiskt index).
Det är den mörka chokladen som är nyttigast, men det finns mycket antioxidanter även i mjölkchoklad. ORAC-värdet ligger på 6740.
Men alla kalorier då? Visst, de finns där, men de flesta äter nog inte lika mycket av den mörka chokladen som de skulle av den ljusa, på grund av den bittra smaken. Bitter smak är i naturen ofta förknippat med giftighet och därför reagerar hjärnan när vi smakar mörk choklad.
Vit choklad innehåller dock bara socker och fett och är inte nyttig alls.
Fast det kanske inte gör så mycket så länge du bara äter lite mörk choklad också.
Låter bra tycker jag!
Kram Lena
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|